TuulaSalo Ihminen ihmiselle

TYÖNTEKO JA TYÖMATKA

Valtio menettää verotuloina 1,5 mrd matkakuluvähennyksen myötä. Toisaalta voidaan ajatella kuinka paljon vähennys kannustaa käymään töissä vähän kauempanakin. Jos joku valitsee työnteon kauempana työttömyyden sijaan niin kuinka paljon tällä säästetään kulupuolella. Siitä ei ole helppo tarkkoja lukuja osoittaa, mutta luku on kuitenkin suuri.

Ja on hyvä muistaa, että työllä on muutakin merkitystä kuin lantin ansainta. Työpaikan sosiaalinen ympäristö ihmiskontakteineen luo elämään mielekkyyttä. Itsetunnon kohoaminen, kun tuntee itsensä tarpeelliseksi. Voi jutella työasioista toisten kanssa. Lomat,vapaapäivät ja muu työhön kuuluva rytmittää elämää.

Olen aivan varma siitä, että kukaan ei tarkoituksella halua tehdä pitkää työmatkaa. Moni käy kaukana kotoa töissä ja palaa heti mähdollisuuksien mukaan rakkaimpiensa pariin. Ei tarvitse olla ”kännykkäisä tai – äiti”. Harrastukset ovat kodin lähellä useimmiten ja täten osaltaan matkakuluvähennys helpottaa myös tätäkin puolta, vaikka se ei ole vähennyksen tarkoitus.

Matkakulujen omavastuuosuutta on korotettu, joten aivan pienet matkakulut eivät oikeuta vähennykseen. Nytkö tämäkin pieni etuus tulisi viedä pois niiltä, jotka vastuullisesti haluavat leiviskänsä kantaa. En kannata matkakuluvähennyksen leikkausta puhumattakaan poistamisesta. Eikö juuri saadut uusimmat tilastotiedot työttömien määrästä riitä jo osoittamaan sen, että lisää esteitä työnteon kannattavuudelle ei tule rakentaa.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Valtio menettää verotuloja, kun ihmiset käyvät töissä.

Onhan sekin tapa laskea, että töissä ei kannata käydä.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Koko ajattelutapa "valtio menettää verotuloja" on väärä. Valtio olemme me. Ensisijaisesti ihmisten pitää saada pitää tulonsa ja rahansa. Mitä vähemmän kiertää valtion kassan kautta, sen parempi.

Käyttäjän TuulaSalo kuva
Tuula Salo

Pekka, juuri näin. Eikö meidän pitäisi kannustaa ihmisiä työntekoon? Tottahan tuo uutisointi oli, mutta miksi siinä ei samaan hengnvetoon kerrottu paljonko valtio menettää kun työikäiset ei käy töissä.

Pekka Iiskonmaki

Reija sanoi totuuden.

Ei kukaan käy töissä maksaakseen veroja, jotka menevät toisten taskuihin.

Toimituksen poiminnat